Ontdek Veet : Aanpak bij de wortel

A         Haarschacht[1]
B         Haarspiertje
C         Haarwortel
D        Talgkliertje
E         Haarzakje
F         Haarpapil

Het haar. Een complex en compleet systeem, die eigenschappen bezit waar we ons waarschijnlijk niet bewust van zijn. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, en te weten waar we het over hebben, zeker als het gaat over ontharingstechnieken.

Hoe werkt ontharing?

Wanneer we bovenstaande afbeelding beschouwen, hebben we meestal reeds een beeld over wat er gebeurt wanneer we verschillende ontharingsmethoden uitproberen:

Scheren

Bij het scheren worden de haartjes net boven de huid afgesneden, en blijft de rest van het haar gezond achter zodat het verder kan groeien. Daarom zijn stoppels bij scheren sneller zichtbaar dan bij andere methoden, en groeien de haartjes meestal sneller terug.

Ontharingscrèmes

Net als bij scheren lossen ontharingscrèmes de haren net boven het huidoppervlak op, maar tast de wortel niet aan. Dat betekent dat met deze methode de haren na maximaal vier dagen weer terugkeren. Het voordeel van ontharingcrèmes is dat er geen scherpe randen zijn, in tegenstelling tot scheren.

Waxen

Bij waxen (of harsen) wordt het haar volledig verwijderd vanaf de haarwortel (zie afbeelding). Er zal vanuit de haarpapil een compleet nieuw haartje ontstaan en naar boven groeien, waardoor je je tot vier weken lang niet meer hoeft te ontharen.

IPL

Intense Pulsed Light (IPL) werkt weer op een heel aparte manier. IPL gebruikt een reeks lichtflitsen met hoge intensiteit, die eigenlijk de haarstructuur aantast. Het voorkomt dat er opnieuw haar kan groeien vanuit het complexe netwerk van de haarpapil nadat het is verwijderd.

Wroeten

Door de vereenvoudigde afbeelding voor ons te zien, begrijpen we waarom ontharingsmethoden voor de ene persoon beter werken dan voor de ander. Als je genoeg hebt van je ontharingsroutine, overweeg dan iets dat invloed heeft op het gehele haar- en wortelsysteem, in plaats alleen dat te verwijderen wat zichtbaar is.

 



[1] http://dermatology.about.com/cs/hairanatomy/a/hairbiology.htm