Ingegroeide haartjes – hoe voorkom je ze?

Ingegroeide haartjes (pseudofolliculitis barbae) zijn een geaccepteerd zijn een aanvaard risico van niet-permanente ontharing. Ze komen voor wanneer het haarzakje geblokkeerd wordt door dode huidcellen. Het resultaat is dat de haartjes onder de huid naar binnen groeien. Dit komt voornamelijk voor wanneer de haartjes pas geschoren, grof of krullend zijn. Soms zie je de haartjes zelfs niet meer omdat ze zodanig omgekruld zijn dat ze de huid weer binnendringen.

Een ingegroeid haartje herken je meteen doordat je een klein pukkeltje op je huid hebt dat erg jeukt. Het kan ook zijn dat je het haartje als het ware onder je huid ziet groeien.

Je moet veel geluk hebben om dit nooit mee te maken, maar als het gebeurt zijn er enkele stappen die je kan ondernemen om de kans op ingegroeide haartjes te verkleinen.

Scrubben

Scrubben is de eerste en meest effectieve behandeling tegen ingegroeide haartjes Dit is omdat scrubben dode huidcellen en opgebouwde oliën verwijdert, en dit zijn net de boosdoeners die de haarzakjes blokkeren. Het beste moment om te scrubben is in bad of onder de douche. Daarvoor ga je eerst kort je huid aanhalen met een scrubhanddoekje of een droge spons. Dit zorgt dat de droge huid loskomt. Daarna bevochtig je je hele lichaam met een natte spons of handdoekje. Begin bij je voeten en maak kleine cirkels op je huid terwijl je naar boven toewerkt. Wees zeer voorzichtig bij de bikinizones omdat je huid daar extra gevoelig kan zijn. Veel tijd zou het niet moeten kosten, en het is een goede aanpak om ingegroeide haartjes te voorkomen.

Kies de juiste methode van ontharing

Of je al dan niet last zal hebben van ingegroeide haartjes is sterk afhankelijk van de ontharingsmethode. Kies dus zeker de best passende ontharingsmethode voor je huid.

  • Scheren is snel, maar de gesneden uiteinden van de haren hebben een veel grotere kans om in de huid naar binnen te groeien.
  • Ontharingscrèmes kunnen dezelfde risico’s inhouden als scheren omdat het ook een vorm van ontharing is. Daar de haartjes opgelost worden in plaats van gesneden, is het risico op ingegroeide haartjes wel kleiner dan bij scheren.
  • Harsen is vaak de beste optie om ingegroeide haartjes te voorkomen, omdat het het haar compleet verwijdert aan de wortel. Omdat het haartje groeit vanaf de wortel, is het belangrijk om te scrubben waardoor de haarzakjes zuiver blijven. Warme wax is ideaal, omdat de warmte de poriën opent waardoor het haar schoon verwijderd kan worden.

Wat je gekozen methode ook is, het is belangrijk dat je er goed mee omspringt omdat een verkeerde techniek vaak ingegroeide haartjes veroorzaakt. Lees dus de instructies op je ontharingsproduct en onthoud: oefening baart kunst!