Wat is de beste manier van ontharen?

Beeld je maar in: je bent helemaal opgetut en gereed voor een leuke avond stappen waar je al enige tijd naar uitkeek. Je dacht inderdaad dat je er geweldig uitzag van top tot teen, tot wanneer je een plekje op je benen ziet waar een aantal irritante haartjes op zichtbaar zijn. Een schoonheidssalon bezoeken is zo laat de avond zo goed als onmogelijk, dus moet je een andere, snelle oplossing vinden. De juiste en beste ontharingsmethode bepalen kan lastig en verwarrend zijn, daarom zetten we in dit artikel even de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Scheren

Scheren is een goede mogelijkheid wanneer je gehaast bent. Bij het gebruik van een scheermesje kan je de haren dichtbij de huid gemakkelijk afscheren. Je kan voor de meeste lichaamsdelen een scheermesje gebruiken, behalve je gezicht. De haartjes komen echter sneller terug in vergelijking met andere methodes (bv. waxen). Vaak wordt het gebruik van een scheermesje dan gecombineerd met scheerschuim –of gel, zodat het makkelijker is om over je huid te glijden met het mesje en sneetjes te verhinderen. Je verwijdert zo de zachte bovenkant van het haar, waarbij de ruwe onderkant overblijft. Om die reden kunnen de haartjes wat dikker lijken wanneer ze teruggroeien, en dus ook minder zacht aanvoelen dan bij andere ontharingsmethoden.

Koude waxstrips

De koude waxstrip kan je gebruiken om ongewenst lichaamshaar gemakkelijk en snel te verwijderen. Omdat er in deze strips al wax verwerkt zit, moet je zelf niet aan de slag met een spatel en kommetje. Deze strips zijn vooral geschikt voor moeilijk bereikbare plekken zoals de bikinilijn of de oksels. Ook is het resultaat bij waxen langduriger als bij pakweg scheren. Zorg dat de haartjes minstens 6 mm lang zijn voordat je ze koude waxstrips aanbrengt, anders bestaat de kans dat niet alle haartjes verwijderd worden.

Een waxstrip gebruik je simpelweg door de bedekkende laag eraf te halen en de strip stevig op je huid aan te brengen. Trek nadien de strip in een snelle beweging los om het ongewenste haar te verwijderen. Je kan dan de roodheid op je huid die hieruit kan voortvloeien bestrijden met een kalmerende verzorgingsproduct (denk bijvoorbeeld aan aloë veragel - of zalf). Het voornamelijke voordeel van koude waxstrips is dat je ze na gebruik meteen kan weggooien, en dat je ook geen knoeiboel maakt zoals bij warme, lopende wax. Alle restjes kunnen achteraf worden afgespoeld met wat warm water en zeep.

Ontharingscrème

Met ontharingscrème kan je op een haast pijnloze manier je ongewenste haren verwijderen. Ook is deze methode goed wanneer het ontharen snel moet gebeuren. De ontharingscrème bevat bestanddelen die de keratinestructuur van het haar afbreekt, waardoor het haar achteraf makkelijk verwijderbaar is. Bepaalde crèmes zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid, en huidoppervlakten waar een grotere kans op irritatie bestaat, zoals het gezicht. De ontharingscrème van Veet voor de gevoelige huid is verrijkt met 2 stoffen die bekend staan om hun kalmerende en verzachtende werking: aloë vera en vitamine E. Een ander bijkomend voordeel is dat de haartjes, bij verwijdering met een ontharingscrème, tot twee dagen langer wegblijven in vergelijng met scheren. Als je op zoek bent naar langdurige resultaten kies je misschien beter voor waxen.

Ontharingscrèmes zijn ook goed voor de portemonnee, vergeleken met dure bezoekjes aan een schoonheidssalon. Om de crème thuis te gebruiken, smeer je deze gelijkmatig uit over het te ontharen huidoppervlak en laat je deze inwerken gedurende de tijd die op de gebruiksaanwijzing is aangegeven (vergeet deze dus niet aandachtig te lezen! Veeg de crème daarna af met een handdoek en spoel de huid af met water, voordat je deze droogdept. Daarna kun je de crème opnieuw aanbrengen op plekken die de eerste keer niet meegenomen zijn.

Ongeacht de methode, ontharen hoeft niet zo ongezellig te zijn. Scheren is goed wanneer het snel moet gebeuren. Kleine, lastige haartjes worden in een handomdraai verwijderd. Wil je het haar voor een langere periode weghouden, kies je best voor koude waxstrips. Ontharingscrèmes zijn ook een goed alternatief, omdat het vrijwel pijnloos is en ook erg betaalbaar. Nu je wat meer weet over de algemene ontharingsmethodes, kan je alvast gemakkelijker je keuze maken!