Waarom hebben we haar?

Voor vrouwen is de taak van het ontharen een ware inspanning. Zelfs de gemiddelde man besteedt tot zes maanden van zijn leven aan het scheren van zijn baard! Er bestaan eeuwenoude redenen waarom wij als mensen over lichaamsbeharing beschikken, en waarom je er zeker van kan zijn dat het weer zal terug groeien, ook na de meest rigoureuze ontharingsmethode. We kijken naar enkele redenen waarom lichaamshaar bestaat, zelfs op de meest vervelende plekken.

Wat ligt er onder het oppervlak?

De reis van elk haartje begint onder het huidoppervlak. De cellen in onze haarzakjes delen en vermenigvuldigen zich, en duwen de oude cellen naar buiten waar ze een haarschacht vormen. Deze haren groeien een tijdje, wat bekend staat als de ‘anagene fase’ waarna ze rusten tijdens de ‘telogene fase’ en uiteindelijk afvallen. De anagene fase varieert in lengte, afhankelijk van het type haar. Daarom groeien de haren op ons hoofd jaren langer dan het haar op bijvoorbeeld de benen.

Zweten of niet zweten

Ondanks onze klachten zijn mensen relatief haarloos in vergelijking met andere zoogdieren. Sinds onze primaatjaren hebben we het meeste haar dat ooit het lichaam bedekte van ons afgeschud - een grote opluchting tijdens het bikini seizoen! Een van de belangrijkste redenen hiervoor is oververhitting van het lichaam tegengaan. Zweet koelt ons af door verdamping, en met slechts een dun laagje haar kan ons lichaam zich beter aanpassen aan extreme temperaturen.

Een beschermende laag

Het haar dat is overgebleven dient ook belangrijk doel. Eén van de functies van het haar op ons hoofd is een betere bescherming tegen de zon bieden. Zelfs onze wenkbrauwen bieden bescherming, door onze ogen uit de buurt van zweet en regen te houden. Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, maar ook tegen vervelende insecten. Nu we niet meer jagen in het wild, is het geen wonder dat gladde benen de vrouwelijke trend zijn geworden.

Een sensuele reden?                                                                         

Veel vrouwen zijn akkoord dat overtollig haar ter hoogte van de bikinilijn en oksels meer een last is dan een aanwinst. Ironisch genoeg wordt gezegd dat de dikke haren in de meer intieme zones voortkomen uit het vermogen om bij te dragen aan het uitstoten van feromonen, die seksuele prikkelingen kunnen stimuleren bij anderen, en zelfs mensen seksueel aantrekkelijk kunnen maken.

Ontharen

Met veranderingen in de modetrends en een enorm scala aan cosmetica binnen handbereik, is het geen wonder dat de smaak van mensen wat betreft lichaamshaar is veranderd. Harsen (of waxen) is één van de meest voorkomende methoden voor lange termijn ontharing, en de Veet Spawax Elektrische waxverwarmer stelt je in staat om een uitstekend resultaat te krijgen in het gemak van je eigen huis. Voor de korte termijn kan scheren of een ontharingscrème soelaas bieden. Warrige wenkbrauwen kunnen eenvoudig worden bijgewerkt met een pincet.

Er zijn vele redenen waarom onze lichamen haar produceren, soms op vervelende plaatsen. Het is goed om te weten dat lichaamshaar wel een functie heeft. Maar voor de moderne mens is het verwijderen van ongewenste haartjes nog steeds een vereiste, en is dat vandaag gelukkig geen probleem meer met het beschikbare aanbod van ontharingsoplossingen!