Wat te doen met ontsierende gezichtsbeharing?

Het menselijk lichaam is een ontzettend complexe machine dat zijn best doet om alle processen die vanbinnen plaatsvinden in balans te houden. Als de talloze chemische stoffen en hormonen die je lichaam in evenwicht houden om wat voor reden dan ook uit balans raken, uit zich dit soms in het verschijnen ongewenste haren op lichaam en gezicht. Hier kun je vanaf je geboorte, de puberteit of op enig ander ogenblik last van krijgen doordat de hormonenbalans in je lichaam verandert. Als dit haar bijzonder fijn en licht is, kun je het vaak gewoon negeren, maar vaak is het haar dat verschijnt donkerder en dikker dan het haar op je hoofd. Dit haar verschijnt het vaakst op het gezicht en dan vooral boven de ogen en rondom de mond. Met een paar eenvoudige handelingen kun je de zichtbaarheid van deze haren echter tot een minimum beperken. Er zijn verschillende manieren beschikbaar om de ongewenste haargroei aan te pakken, maar het belangrijkste is dat je de haren op je gezicht nooit moet afscheren, aangezien de haren dan dikker terug groeien. Een stoppelbaardje staat bij mannen best leuk, maar bij vrouwen toch vaak niet.

Rondom de mond: bovenlip

Elke vrouw heeft haar op de bovenlip, maar bij de een is dit dikker en donkerder dan bij de ander. Voor de bovenlip kun je het beste koude wasstrips voor het gezicht gebruiken. Test de was eerst op een klein stukje huid, bijvoorbeeld op je benen, om er zeker van te zijn dat je huid geen ongunstige reactie heeft op de was. Breng de strip met behulp van het Easy Grip™-lipje aan op de bovenlip en verwijder deze ook met behulp van het lipje. Hierna ga je tot vier weken met een haarvrije bovenlip door het leven. Wil je liever niet harsen? Dan is bleken mogelijk wat voor je. Gebleekte haren vallen weg tegen de kleur van je huid, waardoor ze bijna niet te zien zijn. Houd er wel rekening mee dat dit voor een donkere huid niet altijd volledig effectief is.

Rondom de mond: kin

Hier zitten vaak maar een paar haartjes. Je kunt deze dus het beste weghalen met een pincet of wederom koude wasstrips. Dit is zo gebeurd en bovendien niet te pijnlijk. Als je deze haartjes met wortel en al verwijdert, duurt het langer voordat ze terug groeien (meestal een week of vier). Het voordeel van strips is trouwens dat je alles in één keer weghaalt.

Boven de ogen: wenkbrauwen
Veel vrouwen zouden een moord doen voor dikke wenkbrauwen zoals die van filmsterren Leslie Caron of Audrey Hepburn (hoewel die van haar meer make-up dan haar waren!). Een paar goede, dikke wenkbrauwen betekent echter dat je er meer aandacht aan moet besteden. Het kost best wat tijd om ervoor te zorgen dat eruitziet alsof je zo van de set van An American in Paris en niet die van An American Werewolf in London komt. De beste manier om ervoor te zorgen dat de wenkbrauwen in model blijven, is met precisiewax. Hiermee realiseer je namelijk de rechte en regelmatige lijnen die je voor ogen hebt. 

Boven de ogen: unibrow
Afhankelijk van hoeveel haren je hier hebt, kun je het deel tussen je wenkbrauwen het beste harsen of plukken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je vooral niet moet gaan scheren! Een scheermes zorgt er vaak voor dat de wenkbrauwen in een onnatuurlijk rechte lijn eindigen en bovendien ontstaan er al snel stoppels.

Heb je het gevoel dat het haar op je lichaam en gezicht dikker is dan gemiddeld? Dan kan het mogelijk handig zijn om bij een dokter langs te gaan, aangezien dit een symptoom van een groter probleem kan zijn. Dit is vooral relevant als er zich plotseling een verandering heeft voorgedaan en je je niets kan bedenken dat een onbalans in de hormonenhuishouding kan veroorzaken, zoals de puberteit, een zwangerschap of de menopauze.

Volg onze tips dus op en laat de aanwezigheid van ontsierende gezichtsbeharing je vooral nergens van weerhouden. Ga naar de Veet-productpagina en kom meer te weten over ontharingsoplossingen voor elke situatie.