Ontharen voor het sporten

Die intense trainingen en concentratie doen waarschijnlijk je aandacht afwijken van hoe belangrijk de invloed van lichaamshaar op sportprestaties is. Als je sportatleten dus eens goed bekijkt zal je merken dat, ongeacht de sport, ze allemaal hun lichaamshaar verwijderd hebben.

Er zijn verschillende redenen om dit te doen, dus niet alleen om er goed uit te zien tijdens de wedstrijd!

Comfort

De meest voorkomende redenen voor sporters om zich te ontharen is comfort. Sportkleren voor fietsers, hardlopers en andere atleten zijn vaak vervaardigd uit materialen die strak om de huid zitten. Als er nog een extra laag is tussen je huid en de stof, heeft de kleding ook eens ruimte om te bewegen, hetgeen tot irritatie of blaren kan leiden!

Helpt bij verwondingen

Veel sportmensen beweren dat lichaamshaar verwijderen helpt bij verwondingen. Voor diegene die risico lopen op ongelukken die schaafwonden kunnen veroorzaken, zoals fietsers, helpt haarloos zijn bij de genezing en blijft de wond veel properder. Voor ernstigere weefselverwondingen en letsel, helpt het om haarloos te zijn als je een sportmassages krijgt, omdat het oppervlak veel gladder is en de olie niet vast komt te zitten in de haren.

Snelheid

Voor de gemiddelde amateuratleet is die fractie van een seconde niet zo belangrijk. Dat is echter helemaal anders voor professionele atleten die nét dat extra beetje snelheid nodig hebben. Die haartjes die dus wat weerstand bieden worden verwijderd, vooral bij zwemmers, die elk haartje dat niet bedekt is door hun badpak ontharen.

Ontharingsmethoden

De juiste ontharingsmethode vinden kan als sporter zijnde lastig zijn. Aangezien je waarschijnlijk elke dag haarvrij moet zijn lijkt scheren misschien de beste optie. Scheren heeft echter meerdere nadelen. Herhaaldelijk scheren kan leiden tot een pijnlijke en ontstoken huid en een grote hoeveelheid ingegroeide haren, wat het dragen van sportkleding erg ongemakkelijk kan maken, en zelfs pijnlijk.

Vaak is een ontharingscrème de beste optie voor atleten. Deze crème lost de proteïnen van de haren op net onder de huid, wat ervoor zorgt dat de haartjes simpelweg afbreken als de crème wordt afgespoeld. De huid blijft met deze methode tot vier dagen glad, waarna de haartjes zachter teruggroeien.

Probeer zeker eens om je te ontharen voor een sportsessie, en ervaar zelf het verschil!