Wat is Intense Pulsed Light-technologie (IPL)?

Alexander de Grote had blijkbaar een obsessie met scheren en Julius Caesar trok ongewenste haartjes uit met een pincet[1]. Afhankelijk van wat er op het moment in de mode was, heeft de mens altijd graag weerspannige lichaamsbeharing verwijderd op de meest uiteenlopende plaatsen[2]. Maar vindt u het ook zo'n onaantrekkelijk vooruitzicht om u uw hele leven lang te ontharen met was, u te scheren of ontharingscrèmes te gebruiken? Het kan een dure zaak worden om steeds scheermesjes en al de bijhorende zaken te kopen om uw huid zijdezacht te houden. Misschien wordt u meer bekoord door een langdurige ontharingsmethode. Wel, dan is IPL waarschijnlijk precies wat u zoekt. 

Wat is IPL?

Intense Pulsed Light-technologie (IPL) bestaat sinds het begin van de jaren 2000. Het is een onschadelijke techniek om de haargroei te verminderen, die gebruikmaakt van hoogintensieve lichtstoten die op het ongewenste haar worden gericht met als doel de haarwortel te beschadigen. Het is zonder twijfel een methode om haargroei te verminderen die langer effect heeft en is heel afdoend om donkere dikkere haren te verwijderen.

Hoe werkt IPL?

Het glazen oppervlak van de IPL-kop wordt op de individuele haartjes geplaatst. Het toestel geeft korte stoten heet licht om het haar rechtstreeks in de wortel op te lossen.IPL heeft het meeste effect wanneer het haar net geschoren is. IPL werkt niet zo goed op haren die in de fase zijn waar ze uitvallen of op haar dat al lang niet meer geschoren is. Er is een hoger pigmentgehalte wanneer het haar net geschoren is. IPL werkt optimaal wanneer het pigmentniveau hoger ligt, omdat het haar op dat moment gevoeliger is voor licht.

Hoe verloopt de behandeling?

Professionele IPL-behandelingen gebeuren over het algemeen in schoonheidssalons of bij een dermatoloog en worden door professioneel geschoolde schoonheidsspecialistes uitgevoerd in overeenstemming met de regelgeving in elk land. Een lokale verdoving op de te behandelen plaats kan overwogen worden, maar is niet steeds aanbevolen (men kan bijvoorbeeld ongevoelig worden voor brandwonden). Elke behandeling duurt ongeveer 20 minuten en er zijn zo'n 4 tot 6 sessies nodig met een tussenpoos van een drietal weken om duidelijk resultaat te verkrijgen. De patiënt moet oogbescherming dragen en vaak wordt een koude gel op de huid aangebracht om ze koel te houden. IPL-toestellen hebben meestal ingebouwde koelsystemen om verbranding van de huid te voorkomen. Het is uiterst belangrijk om de huid die wordt behandeld niet overdreven aan de zon bloot te stellen tijdens de periode die de IPL-behandeling voorafgaat.

Ontharen met IPL vs laserontharing

Er is zo goed als geen rustperiode vereist na de behandeling met IPL zodat u dadelijk terug naar het werk kunt als dat het geval zou zijn.

Een van de grootste voordelen van IPL is het feit dat grotere huidoppervlakken tegelijk kunnen worden behandeld.

IPL-behandelingen thuis

Als u net zoals Cleopatra droomt van een zijdezachte huid, maar dan zonder ontharingscrèmes, was of scheermesjes, dan is IPL de beste oplossing voor thuis. Het is ook de perfecte methode om heel zichtbaar donker en voller haar aan te pakken. Wanneer u weinig tijd hebt, kunt u een IPL-behandeling tijdens uw lunchpauze doen met zo goed als geen rustperiode na de behandeling. En als u geen zin heb in een bezoek aan het schoonheidssalon, dan voert u een IPL-behandeling gewoon uit in de comfortabele en private omgeving van uw eigen huis. Welke methode u ook kiest, zodra u met IPL aan de slag gaat, krijgt haar geen kans meer.[1] http://www.bbc.co.uk/radio4/history/making_history/makhist10_prog12e.shtml

[2] http://www.bbc.co.uk/radio4/history/making_history/makhist10_prog12e.shtml